În procesul de construcție sau de renovare al unei case, un rol deosebit de important îl are alegerea tipului de învelitoare de acoperis metalic. Această alegere poate fi uneori puțin mai dificilă decât ți-ai imaginat. De aceea, această etapă nu trebuie tratată cu superficialitate. Pe lângă faptul că acoperișul protejează construcția de intemperii, el asigură și confortul casei. Acoperișul joacă și un rol important în definirea aspectului interior al întregii locuințe, reflectând personalitatea proprietarului. Ca să își îndeplinească cu succes funcția, acoperișul trebuie să fie fabricat din materiale rezistente, dar mai ales durabile. Desigur, nu trebuie uitat nici rolul estetic.

Astfel, tipul de învelitoare pentru acoperiș trebuie ales cu grijă, alături de sistemul pluvial și restul de accesorii necesare. În ultimii ani de zile, s-a observat o creștere semnificativă pentru modelele de acoperis metalic. Mai exact, pentru cele din țiglă metalică și tablă fălțuită. Fiind fabricate din oțel, acestea asigură o rezistență sporită la fenomene meteorologice și conferă clădirilor aspectul acela stilat și elegant. 

Acoperis metalic: rezistent și durabil

De regulă, tipurile de învelitoare pentru acoperiș sunt selectate și în funcție de specificul climatic al zonei în care casa urmează să fie construită. De exemplu, modelele cu țiglă de beton nu se potrivesc construcțiilor din zone unde sunt semnalate frecvent precipitații cantitative. Pe de altă parte, cele din șindrilă bituminoasă nu fac față cu brio fluctuațiilor mare de temperatura.

Astfel, învelitoarele metalice fac față cu brio oricărui tip de climă. Atunci când vine vorba de avantaje, ca material pentru acoperiș se remarcă metalul, în mod deosebit oțelul. Oțelul este un aliaj extrem de rezistent, flexibil și versatil. Un acoperis metalic reprezinta una din cele mai populare alegeri și are la ora actuală cel mai bun raport calitate-preț existent. Acoperișurile metalice sunt foarte rezistente la intemperii și au o durată de viață mare. De regulă, aceasta e de aproximativ 15 ani, dar poate ajunge și până la 50 deoarece nu exista posibilitatea de a se forma mușchi pe suprafața lor. Totodată, acestea oferă și foarte multă libertate în ceea ce privește designul. Învelitoarele metalice pot fi montate pe diverse structuri de acoperișuri, chiar și pe cele cu pante mai mari. De asemnea, au și o greutate relativ mică.

Care sunt cele mai apreciate învelitori de acoperis metalic?

În prezent, printre preferințele clienților se remarcă două tipuri de învelitori metalice pentru acoperiș: cele din țiglă metalică și învelitorile din tablă fălțuită. Acestea sunt imediat urmate de învelitorile din tablă cutată și cele din șindrilă metalică. Cu toate astea, acestea din urmă nu se pot lăuda cu versatilitatea primelor două tipuri.

Acoperișurile din țiglă metalică

Acestea sunt de regulă preferatele celor care își doresc să îmbine armonios estetica și eficiența. Învelitorile de acest fel pot fi realizate din diverse materiale, precum oțel, cupru sau aluminiu. Cel mai des întâlnit material este desigur oțelul. Acest aliaj are proprietăți aparte, care odată transpuse în produsul final, îi conferă acestuia o rezistență sporită și un aspect impecabil.

Principalul avantaj al țiglei metalice este greutatea foarte mică. Un metru pătrat are undeva la aproximativ 5 kg. Acest lucru o face potrivită și pentru învelirea locuințelor mai vechi, nu doar a celor noi. Greutatea redusă face automat ca montajul să fie și el mai rapid. Plus de asta, flexibilitatea metalului permite crearea de acoperișuri mai complexe. Mai mult, gama variată de culori a țiglei metalice face ca acest tip de învelitoare să fie potrivit atât caselor moderne, cât și celor tradiționale.

Acoperișurile din tablă fălțuită

Tabla fălțuită este un alt tip de învelitoare de acoperis metalic. Este apreciată pentru rezistența sa deosebită. Acest tip de învelitoare are un caracter mai maleabil, ceea ce îl face potrivit locuințelor moderne, dar și celor clasice sau rustice. Tabla fălțuită poate fi profilată până la -15 grade Celsius. Odată ce a fost instalată corespunzător, asigură o funcționalitate ireproșabilă.

Un alt avantaj al tablei fălțuite constă în faptul că poate fi montată pe acoperișuri cu înclinații mici, medii sau mari. De asemenea, poate fi montată chiar și pe fațade verticale. Un alt punct forte al acestui tip de acoperiș din tablă este faptul că suprafața tablei nu se găurește. Sistemul de îmbinare este realizat prin fălțuirea panourilor de tablă și prinderea acestora prin intermediul unor cleme de astereala acoperișului.

Atât acoperișurile din tablă fălțuită, cât și cele din țiglă metalică nu cer un proces complex de mentenanță. Acestea pot fi ușor întreținute, fără ca aspectul lor să fie afectat de intemperii sau de trecerea timpului.

Învelitorile de acoperișuri metalice reprezintă alegeri sigure, ce garantează rezistență și durabilitate, dar și un aspect elegant. Acestea trebuie întâi de toate alese în funcție de designul construcției și de calitatea materiei prime utilizate. Pentru a obține rezultate durabile, e important ca montajului să i se acorde o atenție deosebită. De aceea, acesta trebuie să fie mereu efectuat de către specialiști.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *